Gitarren – ett instrument i kris?


 

Gitarren – i kris?

Se på grafen ovanför detta inlägg! Denna graf visar antalet Google-sökningar på orden ”guitar” och ”gitarr” i Sverige sedan 2004. Vad är det som händer med intresset för gitarren? Trenden för sökningar och intresset för gitarren är nedåtgående och ser inte ut att vända nämnvärt inom en tid framöver. Varför? Jag lovar inte att svara på det här, men jag vill ändå lyfta frågan.

Vänta här nu, tagga ner. Det kan inte vara så här alarmistiskt. Varför bry sig om Google?

Google är idag världens största sökmotor, använd av majoriteten av internetanvändare för att inhämta information. Speciellt den nuvarande generationen ungdomar under 30 år använder Google dagligen för att ta reda på information om det som intresserar dom.. Google kan därmed med stor precision mäta och ibland även förutse trender och trendbrott. Därför är det här väldigt intressant data.

Det går bra, för vissa!


Klicka på ”listvy” i grafen ovan. Klicka på pilen för att specifikt se orter. Orterna ovan genererar stort intresse för gitarren i Sverige, sett till antalet Google-sökningar och därmed intresset överlag för gitarren.

Det som är klart är att det inte är de fyra största storstadsregionerna och deras närområde som ligger i topp, trots sin befolkningstäthet och närheten till kultur. Det är utanför storstäderna som det går upp. Min kära hemort ligger på 47:e plats – precis efter Stockholm (!) sett ur hur populärt sökordet är. Vi har också haft väldigt högt intresse i vår kommun, sett till kommunstorlek, när det kommer till gitarren och söktryck på musikskolan.

Så varför går trenden neråt? Jag har mina teser, men vill vänta med att omsätta dessa helt. Vad som är helt klart är att vi måste försöka rikta blickarna inåt landet, utanför storstadsområden och speciellt till de tio orter i Sverige där gitarren söks som mest efter. Speglar dessa siffror sig i väntetid på kulturskolorna? Hur ser det ut med övriga kulturlivet? Hur är bandkulturen och ensemble-kulturen i dessa städer? Det blir ett uppdrag för ett kommande inlägg, men intressant är det!

Är vi i kris? Delvis. Vi kan ju inte helt gå på vad Google visar, men det är ändå en tydlig nedgång i intresse, speciellt med tanke på den digitala generation som nu växer upp. Trenden går neråt och vi måste bryta den. Måste. Inte enbart på Google..

One thought on “Gitarren – ett instrument i kris?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *